آشنایی با رشته های مرتبط با برق
پیشرفت اقتصادی هر جامعه ای به میزان تولید انرژی الکتریکی آن کشور بستگی دارد و بدون استفاده از این انرژی، شروع و ادامه ی فعالیت هر واحد صنعتی، تولیدی، خدماتی و اقتصادی غیر ممکن است. امروزه، پیشرفت های فناوری و تغییرات زیاد کتب درسی در جهت نیازهای روز بازار کار، نشان می دهد که کاربری رشته های مرتبط با برق در سطوح مختلف حتی بیشتر از گذشته در حال پیشرفت است و به دنبال آن، روز به روز به علاقه مندان این رشته ها افزوده می شود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این اینجا شما را بیشتر با رشته های مرتبط با برق و راه های ورود به این رشته ها آشنا کنیم. اگه شما هم یکی از طرفداران این رشته ها هستید با ما همراه باشید.
انواع رشته های مرتبط با برق:
رشته های مرتبط با برق در دو شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش وجود دارد. در شاخه فنی و حرفه ای، رشته الکتروتکنیک و در شاخه کاردانش، ۶ رشته مرتبط با برق وجود دارد که عبارتند از: ۱- رشته برق صنعتی ۲- رشته مونتاژکار تابلو ۳- رشته برق ساختمان ۴- رشته تعمیر لوازم خانگی ۵- رشته تعمیر ماشین های الکتریکی ۶- رشته نصب و سرویس آسانسور که در طرح زیر برایتان نمایش داده ایم.
رشته الکتروتکنیک
رشته الکتروتکنیک (برق صنعتی) به مراحل تولید و توزیع برق از نیروگاه تا درب منازل، عملکرد بهینه سیستم های پویا، بهبود کیفیت و ارزان تر شدن فراورده ها، گسترش میزان تولید، ماشینی کردن کارهای تکراری و خسته کننده دستی و غیره کمک می کند. هنرجویان رشته الکتروتکنیک در دوران تحصیلشان با مبانی برق، اصول اندازه گیری الکتریکی، سیم کشی ساختمان، برق صنعتی، ماشین های الکتریکی، اصول اندازه گیری AC و DC، مدارهای الکتریکی، طراحی و ساخت ترانسفورماتورهای فشار ضعیف، سیم پیچی انواع موتورهای الکتریکی، تعمیر لوازم برقی خانگی و … آشنا می شوند.
شرایط لازم برای ورود به رشتهالکتروتکنیک
دانش آموزانی که به رشته الکتروتکنیک علاقه دارند باید دروس سال نهم دوره متوسطه را با موفقیت پشت سر بگذارند و حد نصاب نمره ی لازم برای شاخه فنی و حرفه ای را کسب کنند تا بتوانند رشته الکتروتکنیک که در زمینه صنعت از شاخه برق و رایانه می باشد را انتخاب کنند و ادامه تحصیل بدهند. در بعضی مناطق استقبال دانش آموزان برای ورود به این رشته انقدر زیاد است که ورود به این رشته با شرط معدل انجام می شود و یا از داوطلبان آزمون ورودی می گیرند.
برای ورود به رشته الکتروتکنیک چه ویژگی ها و مهارت هایی باید داشته باشیم؟
دانش آموزانی که علاقمند به رشته الکتروتکنیک هستند باید یک سری ویژگی هایی داشته باشند تا بتوانند در این رشته موفق ظاهر بشوند. آنها باید پایه قوی در دروس ریاضیات و فیزیک داشته باشند و همچنین به کارهای عملی و کار در آزمایشگاه علاقه مند باشند چون این رشته دروس کارگاهی و آزمایشگاهی دارد. آنها باید ذهنی خلاق و روحیه ای مبتکرانه داشته باشند و بتوانند در شرایط مختلف به سرعت تصمیم بگیرند و از پیشرفت علوم در زمینه صنعتی کشور به بهترین صورت استفاده کنند. باید ویژگی های شخصیتی و اخلاق حرفه ای، قدرت یادگیری و تفکر، توانایی کار تیمی، نوآوری و کارآفرینی، قدرت ارتباط موثر با دیگران داشته باشند.
شایستگی های فنی رشته الکتروتکنیک در پایه دهم، یازدهم ودوازدهم
شایستگی های فنی سال دهم رشته الکتروتکنیک:
در این قسمت هنرجو در کارگاه “طراحی و سیم کشی ساختمان های مسکونی” با مباحث سیم کشی توکار ساختمان و همینطور با کلیه ابزار و امکانات این درس آشنا می شود. در درس “طراحی و نصب سیستم های جریان ضعیف” هنرجو انواع سیستم های آیفون تصویری، اعلام سرقت، اعلام حریق، دوربین های مدار بسته، آنتن مرکزی، سیستم صوت ، درب اتوماتیک و UPS را یاد می گیرد و با چگونگی اتصال و نصب آنها آشنا می شود. در درس دانش فنی پایه هنرجو با مبانی و مفاهیم برق آشنا می شود و در درس نقشه کشی رایانه ای طریقه نقشه خوانی و ترسیم نقشه های برق با استفاده از برنامه های اتوکد را یاد می گیرد.
شایستگی های فنی سال یازدهم رشته الکتروتکنیک:
در این سال هنرجویان باید دروس “طراحی و نصب تاسیسات حفاظتی و ساختمان های هوشمند” و همچنین “کابل کشی و سیم پیچی ماشین های الکتریکی” را بخوانند که در آنها اصول و روش های سیم پیچی موتورهای سه فاز و تک فاز را یاد می گیرند.
شایستگی های فنی سال دوازدهم رشته الکتروتکنیک:
در سال دوازدهم هنرجویان باید دو درس کارگاهی “نصب و تنظیم تابلوهای فشار ضعیف” و “طراحی و اجرای رله های قابل برنامه ریزی” را بگذرانند که در این دو درس مهارت های ساخت تابلو و همچنین کنترل مدارات فرمان را با استفاده از رله های هوشمند و PLC یاد می گیرند. همچنین در درس دانش فنی تخصصی مباحث تئوری مربوط به رشته الکتروتکنیک آموزش داده می شوند.
هنرجویان رشته های مرتبط با برق از شاخه کاردانش چه دروسی را می خوانند و به چه توانمندی هایی می رسند؟
-
رشته برق صنعتی: در این رشته هنرجو در سال دهم و یازدهم مهارت برق صنعتی درجه ۲ را یاد می گیرد که شامل یاد گرفتن مباحث روشنایی و همچنین کنترل موتورهای سه فاز و تکفاز می باشد و در سال دوازدهم مهارت PLC درجه ۲ را که کنترل موتورها با استفاده از PLC می باشد را یاد می گیرد.
-
رشته مونتاژ کار تابلو: در این رشته هنرجو دروس برق صنعتی را در سال دهم و یازدهم یاد می گیرد و در سال دوازدهم مهارت مونتاژکار و نصاب تابلوهای برق را یاد می گیرد که هدف درس آموزش ساخت تابلوهای صنعتی و مونتاژ آنهاست.
-
رشته برق ساختمان: در این رشته هنرجو دروس برق ساختمان درجه ۲ را در سال دهم و برق ساختمان درجه ۱ را در سال یازدهم یاد می گیرد که مباحث آنها شامل سیم کشی ساختمان و فرا گرفتن تاسیسات جریان ضعیف مانند اعلام حریق، اعلام سرقت، دوربین های مداربسته و غیره می باشد و در سال دوازدهم مهارت مونتاژکار و نصاب تابلوهای برق را یاد می گیرد که هدف درس آموزش ساخت تابلوهای صنعتی و مونتاژ آنهاست.
-
رشته تعمیر لوازم خانگی: در این رشته هنرجو در سال دهم و یازدهم مهارت تعمیرلوازم خانگی-برقی حرارتی درجه ۲ و درجه ۱ را یاد می گیرد و در سال دوازدهم مهارت تعمیرکار ماشین لباسشویی، خشک کن و ظرفشویی را یاد خواهد گرفت.
-
رشته تعمیر ماشین های الکتریکی: در این رشته هنرجو در سال دهم و یازدهم مهارت تعمیر ماشین های الکتریکی شامل ساخت انواع ترانسفورماتور و بازپیچی موتورهای سه فاز و تکفاز را یاد می گیرد و همچنین در سال دوازدهم مهارت مونتاژ کار و نصاب تابلوهای برق را آموزش می بیند.
-
رشته نصب و سرویس آسانسور: در این رشته هنرجو مهارت های دریل و اره کار، کمک نصاب آسانسور، نگهداری آسانسور و نصاب و تعمیرکار آسانسور را آموزش می بیند.
شرایط بازار کار و عناوین شغلی رشته الکتروتکنیک
امروزه با توجه به پیشرفت صنایع کوچک و بزرگ در کشورمان، فرصت های شغلی زیادی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد. یک فارغ التحصیل خوب نباید به دنبال استخدام در موسسه یا وزارتخانه ای باشد بلکه باید کارآفرین باشد و با کمک دانش و آگاهی های خودش، نیازهای فنی و صنعتی کشور را پیدا کند و با طراحی سیستم ها و مدارهای خاصی این نیازها را برطرف کند. برخی زمینه ها و عناوین شغلی که فارغ التحصیلان این رشته می توانند به دست بیاورند در جدول زیر آورده شده است.
شرایط ادامه تحصیل در رشته های مرتبط با برق
کلیه هنرجویان شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش، بعد از این که دوره سه ساله را تمام کردند و دیپلم گرفتند، می توانند به روش های زیر در سطوح بالاتر ادامه تحصیل بدهند:
- -در آزمون سراسری دوره کاردانی پیوسته شرکت کنند و بعد از قبولی در یکی از دانشکده های فنی و حرفه ای سراسر کشور ادامه تحصیل داده و موفق به گرفتن مدرک کاردانی بشوند.
- -در آزمون ورودی آموزشکده های وابسته به دانشگاه جامع (علمی-کاربردی) شرکت کنند و بعد از قبولی، ادامه تحصیل داده و موفق به گرفتن مدرک کاردانی بشوند.
- -در آزمون سراسری دانشگاه آزاد اسلامی شرکت نموده و بعد از قبولی، در دوره کاردانی پیوسته ادامه تحصیل داده و موفق به گرفتن مدرک کاردانی بشوند.
- -فارغ التحصیل تعدادی از رشته های کاردانی پیوسته فنی و حرفه ای که دوره کارشناسی ناپیوسته رشته تحصیلی آنان مصوب شده است می توانند در آزمون ورودی مربوط شرکت کنند و بعد از قبولی، در دانشگاه های فنی و حرفه ای ادامه تحصیل داده و موفق به گرفتن مدرک کارشناسی بشوند.
- -همه ی فارغ التحصیلان دوره کاردانی پیوسته می توانند در آزمون سراسری دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی شرکت کنند و بعد از قبولی تا مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ادامه تحصیل بدهند.