آشنایی با استارت و علائم خرابی آن
استارت خودرو یکی از قطعات مهم هر خودرو محسوب می شود که وظیفه راه اندازی خودرو و روشن نمودن آن را برعهده دارد. استارت ها نوع پیشرفته هندل های قدیمی محسوب می شوند و بدون آن ها روشن کردن خودرو امری دشوار می باشد. اگر به هر دلیلی استارت خودروی ما با مشکل مواجه شود و کارایی اولیه خود را دیگر نداشته باشد، در نتیجه ما در هنگام روشن کردن خودرو به مشکل بر خواهیم خورد و موتور خودروی ما به سادگی قبل به کار نخواهد افتاد. از کار افتادن این قطعه موجب می شود تا مشکلات زیادی برای راننده پیش بیاید و به همین علت ما در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با عیب یابی این قطعه در خودرو صحبت کرده و علائم خرابی استارت را بررسی کنیم.
استارت نخوردن خودرو
از جمله اولین مواردی که می تواند دلیلی بر خرابی استارت خودرو باشد، استارت نخوردن خودرو در هنگام چرخاندن سوئیچ می باشد. در این شرایط شما سوئیچ خودرو را می چرخانید اما خودرو استارت نخواهد خورد. این مشکل دلایل زیادی می تواند داشته باشد که از جمله آن ها می توان به خرابی استارت، خرابی باتری، سوختن فیوز، شل شدن بست ها و اتصالات باتری، شل شدن اتصالات استارت و سایر موارد از این دست، اشاره کرد.
این نکته را باید همواره به یاد داشت که استارت خودرو تنها در صورتی وارد مدار می شود که ما سوئیچ را به قصد روشن کردن خودرو بچرخانیم و پس از روشن شدن خودرو، ماموریت این قطعه پایان یافته و تا روشن کردن دوباره خودرو به کار نخواهد آمد. لذا اگر این قطعه خراب شود، در هنگام استارت زدن خودرو، می توان متوجه آن شد و به رفع مشکلات ایجاد شده پرداخت. اما از جمله علامت هایی که نشان می دهد استارت خودرو دچار مشکل شده است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوئیچ باز شده و برق پشت آمپر می آید، اما به محض استارت زدن، هیچ عکس العمل و صدایی از موتور خودرو شنیده نمی شود.
- سوئیچ باز شده و برق پشت آمپر می آید، اما به محض استارت زدن، صدایی تیک مانند از محفظه موتور شنیده شده و خودرو استارت نمی خورد.
- خودرو گاهی به راحتی استارت می خورد اما گاهی استارت نمی خورد.
- بعد از چند بار استارت زدن و عکس العمل نداشتن موتور، خودرو بالاخره استارت می خورد.
- پس از روشن شدن خودرو، استارت همچنان تا مدتی با دنده فلایول درگیر است.
عوامل خرابی استارت خودرو
خراب شدن استارت خودرو می تواند دلایل فراوانی داشته باشد. اگر یکی از علائم خرابی استارت را که در بالا عنوان شد، در خودروی خود مشاهده کردید، احتمالا استارت خودروی شما خراب شده است. از جمله عواملی که منجر به خرابی استارت می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمام شدن زغال های استارت
- گیر کردن زغال های استارت بر اثر کثیفی
- خراب شدن موتور استارت
- خرابی اتومات استارت
- اتصال قطب های مثبت و منفی استارت
- قطعی در اتصالات باتری به استارت
- خرابی و شکستگی چرخ دنده های استارت
- گیر کردن بازوی اجرایی استارت
علائم خرابی استارت خودرو
ما در گذشته در رابطه با نحوه کار استارت خودرو و وظایف این قطعه در خودرو، صحبت کرده ایم .
استارت خودرو یک قطعه مهم در خودرو می باشد که در صورت از کار افتادن آن، راننده خودرو با مشکلات بسیاری از جمله عدم روشن شدن خودرو مواجه می شود. در برخی شرایط نیز تنها راه روشن کردن خودرو، هل دادن خودرو است که می تواند برای موتور خودرو بسیار زیان آور باشد. البته روشن نشدن خودرو، تنها به دلیل عدم کارکرد صحیح استارت نبوده و ممکن است دلایل فراوان زیادی داشته باشد. به عنوان نمونه خالی شدن باتری، یکی از دلایل مهم روشن نشدن خودرو است که ارتباط چندانی با سیستم استارت ندارد و مربوط می شود به خود باتری، اتصالات آن و یا دینام.
در این شرایط، عیب یابی استارت خودرو و شناسایی علائم خرابی استارت می تواند بسیار راهگشا باشد که در ادامه به آن ها اشاره کرده و علاوه بر معرفی علائم خرابی استارت به معرفی دلایل و عوامل خرابی استارت نیز اشاره خواهیم نمود.
رله استارت خودرو
رلهی استارت برای رساندن برق از باتری به آهنربای استارت به کار میرود. اگر این رله فعال شود، استارت شروع به چرخیدن کرده و موتور روشن میشود.
اگر رلهی استارت درست عمل کند، مدار استارت خودرو کامل شده و باعث میشود خودرو خاموش و روشن شود. خرابی این قطعه عملا غیرممکن است و بعید است که شما با ایرادی در آن مواجه شوید اما هر قطعهی مکانیکی عمری دارد و بعد از عمر مفیدش باید تعویض شود.
خودرو روشن نمیشود
واضحترین علامت خرابی رله، روشن نشدن خودرو پس از استارتزدن است. همانطور که گفته شد، در سیستمهای الکترونیکی استارت خودروهای جدید از کلید فیزیکی خبری نیست. بااینحال، زمانیکه به آن فرمانی داده میشود، باید یک سیگنال به رلهی استارت ارسال کند. اما اگر این دکمه را فشار دهید یا کلید سوئیچ را بچرخانید و خودرو روشن نشود، ممکن است اشکال از رلهی استارت باشد. این مشکل به یک ایراد در مدار الکتریکی استارت برمیگردد و به تعداد دفعاتی که استارت میزنید، ارتباطی ندارد. اگر مدار هنوز بهکلی دچار اشکال نشده باشد، صدای تقتق حین استارتزدن به گوش میرسد.
استارت پس از روشنشدن خودرو قطع نمیشود
وقتی موتور خودروی شما روشن میشود، باید سوئیچ یا دکمهی استارت را رها کنید. در این حین انتظار میرود که مدار استارت قطع شود و اتصال استارت به موتور را از بین ببرد. اگر استارت پس از روشن شدن خودرو در مدار باقی ماند، تقریبا میتوان مطمئن بود که رلهی استارت دچار اشکال شده است. اگر چنین اشکالی پیش بیاید، احتمال آسیبرسیدن به استارت، مدار استارت و سیستم انتقال قدرت وجود دارد.
دیدهشدن مشکلات متناوب در روشنشدن خودرو
اگر رلهی استارت درست عمل کند، هربار که آن را فعال کنیم، نیروی الکتریکی را به سیستم استارت منتقل میکند. اما ممکن است بر اثر حرارت، گرد و خاک یا مشکلات دیگر، رله به درستی عمل نکند. اگر سعی دارید که خودرو را روشن کنید اما روشن نمیشود و با دوباره انجام دادن این کار خودرو روشن میشود، به احتمال زیاد مشکل از رله است.
صدای تقتق حین استارتزدن
این اتفاق اغلب زمانی رخ میدهد که باتری شما جریان کمی را تولید میکند اما میتواند علامت عملکرد ناقص رلهی استارت هم باشد. رله یک قطعهی صفر و یک است. یعنی یا جریان را کامل عبور میدهد یا اصلا عبور نمیدهد. بااینحال، یک رلهی خراب میتواند چنین صدایی را در مدار استارت ایجاد کند. رلهی استارت یک قطعه با عمر بالا و بسیار قابل اطمینان است اما ممکن است به دلایلی دچار ایراد شود. اگر با هریک از علائم بالا مواجه شدید، حتما عملکرد این رله را مورد بررسی قرار دهید.
اتوماتیک استارت و علائم خرابی آن
در ادامه قصد داریم بیشتر درباره استارترخودرو برای شما کاربران عزیز توضیح دهیم . شما در ادامه اطلاعات کاملی درباره کار اتوماتیک استارت و علائم خرابی مطالعه خواهید کرد .
کاراتوماتیک استارت چیست ؟
استارت خودرو ازجمله قطعات راه انداز اتومبیل می باشد که وظیفه آن به گردش درآوردن و درنتیجه دوران اولیه موتور جهت روشن کردن خودرو است . شما با آن خودرو را روشن می کنید و آماده حرکت می شوید .
و اما اتوماتیک استارت بوبینی است که دارای دوسیم پیچ کشنده ونگهدارنده بوده و وظیفه دارد تا برق استارت را وصل نموده و دنده استارت را جلو برده و درگیری با فلایویل را امکان پذیر کند.
استارت خودرو در واقع یک موتورالکتریکی بوده که تبدیل کننده انرژی الکتریکی به مکانیکی است که برق را ازباتری اخذ کرده و طی عبوردادن این برق از داخل سیم پیچ خودش سبب می گردد که چرخ دنده های استارت بگردند که با درگیری با چرخ دنده های موتورحداقل دورلازم برای روشن شدن موتورخودرو ( که 100 دور در دقیقه می باشد ) را فراهم می کند . به عبارتی وظیفه استارت تامین دور موتور خودرو در حد ، حداقل می باشد.طراحی استارت به نحوی است که فقط دریک جهت چرخش داشته باشد زیرا بعد از روشن گردیدن خودرو، دورموتور باعث گردش استارت درجهت مخالف نشود و درنتیجه به اجزا استارت خساراتی وارد نگردد. با استارت زدن موتور کمی هوا و سوخت به داخل سیلندر ها کشیده می شود تا خودرو روشن شود .
استارت از یک موتور الکتریکی قدرتمند با جریان مستقیم DC ،چهارعدد زغال ، کلکتور ، آرمیچر ، بالشتک یا قطب به تعداد 4 عدد ، دنده استارت و بدنه تشکیل می شود .
در اصل به زبان تخصصی می توان گفت استارت موتور نیروی الکتریسیته را به نیروی مکانیکی تبدیل می کند .
علائم خرابی اتوماتیک استارت :
مهم ترین نشانه خرابی آن ، استارت نخوردن خودرو می باشد که می تواند دارای دلایل زیر باشد .
1- باتری خالی شده،خراب شده یا تمام شده است .
2- قطع شدن سیم کشی های استارت و یا سوییچ
3- خورده شدن بوش ها یا ساچمه های سوزنی شکل شافت استارت به عبارتی دیگرخراب شدن استارت، سیم کشی یا اتصالات آن
4- موتورقفل شده که احتمال دارد دنده استارت شکسته شده ولای چرخ لنگر رفته باشد .
5- درخودروهای اتوماتیک ، خراب شدن سلکتورگیربکس می تواند سبب استارت نخوردن خودرو گردد .
دراغلب موارد مشکل باتری بیشتر از حالات دیگر مسبب خرابی استارت می باشد .
اگر هیچکدام از دلایل بالا وجود نداشته باشد آنگاه موتور قفل کرده است .
یکی از مشکلات خودروها استارت نخوردن درفصل زمستان درنقاط سردسیر می باشد .زیرا دراین نواحی باتری خودرو انرژی کمتری تولید می کند ازطرفی سرمای زیاد سبب می گردد روغن موتور نتواند به راحتی جریان پیدا کند که خود به خود به باتری فشار وارد می گردد. بطور کلی خودرو و سرما سرسازگاری با هم ندارند.قبل از مواجه شدن با این مشکل کارهای زیر را انجام دهید .
1- بازرسی از میزان ضدیخ قبل ازدرگیر شدن با سرما
2- اطمینان یافتن از کیفیت باتری پیش از وارد شدن به فصل سرما
3- استفاده ازروغن موتورمناسب برای فصل زمستان
4- مطمئن شدن ازعدم وجود رطوبت در مسیر ارسال سیستم سوخت رسانی
عیب یابی استارت
پیش تر، در مورد مشکلات مربوط به استارت زدن و روشن نشدن خودرو گفته شد و در آن به عوامل و دلایلی پرداختیم که به روشن نشدن خودرو می انجامد. اکنون باید بگوییم زمانی که مشکلات به وجود آمده، مربوط به استارتر یا اتصالات آن است، چراغ های پشت آمپر، ضعیف یا خاموش نمی شوند و فقط صداهای غیر طبیعی به گوش می رسد.
در مورد سایر قطعات و اتصالات مربوط به استارتر هم باید بدانید که معمولاً دچار خوردگی و قطعی می شوند. با کمک دستگاه دیاگ و باز کردن سوئیچ می توان به راحتی متوجه مشکلات مربوط به این قسمت شد. عمده ترین دلایل خرابی این قطعه، موارد زیر است:
خرابی موتور استارت
خرابی اتومات استارت
خرابی دنده های استارت
قطعی در اتصالات باتری به استارت
تمام شدن زغال ها و جرم گرفتن آن ها
بروز مشکل در قطب های مثبت و منفی
بعد از قطع صدای پمپ بنزین، استارت بزنید!
شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده است که چرا باید برای استارت زدن، منتظر بمانیم تا صدای پمپ بنزین قطع شود؟ منظور از صدای پمپ بنزین، همان صدای ویبره مانندی است که بعد از باز کردن سوئیچ، از سمت پمپ بنزین به گوش می رسد و بعد از چند ثانیه قطع می شود.
اولین دلیل توصیه کارشناسان، این است که اگر چراغ های پشت آمپر، علامت اخطاری دادند، خودرو در حالت سرد بودن و قبل از روشن کردن، بررسی شود؛ مثلاً چک کردن روغن خودرو باید زمانی باشد که خودروی شما چند ساعتی ثابت و خاموش بوده است. احتمالاً شما هم می دانید که به محض استارت خوردن، قسمت های مختلف خودرو درگیر می شوند و شروع به فعالیت می کنند.
دلیل بعدی، مربوط به عملکرد پمپ بنزین است. با باز شدن سوئیچ خودرو، انژکتورها فعالیت خود را در جهت فراهم کردن فشار اولیه برای پاشیدن سوخت آغاز می کنند. به این ترتیب، مسیرهای سوخت، پُر از بنزین شده و با اولین استارت خوردو روشن می شود.
بعد از باز شدن سوئیچ، کار پردازش توسط کامپیوتر خودرو (ECU)، آغاز می شود. چند ثانیه تأمل قبل از روشن کردن خودرو، باعث می شود که کامپیوتر، وقت کافی برای بررسی قطعات و سنسورها داشته باشد و خطایی برای تداخل کار با سایر قسمت ها بروز نکند. بهتر است بدانید که بروز هر گونه خطایی از سوی سیستم کامپیوتر خودرو، در افت شتاب، افزایش مصرف سوخت و عملکرد نامناسب سایر سنسورهای خودرو تأثیر دارد.
به کسانی که فکر می کنند با استارت زدن بلافاصله پس از باز کردن سوئیچ هم هیچ مشکلی پیش نمی آید، باید این نکته را متذکر شویم که اثرات بد ناشی از این کار در بلند مدت، آشکار خواهد شد.
1 ديدگاه
بازخورد: محمد