آشنایی با سیستم کاربراتوری و علائم خرابی سیستم های کاربراتوری
کاربراتور چیست؟
کاربراتور مهمترین قطعه در سیستمهای سوخت رسانی کاربراتوری است. وظیفه اصلی کاربراتور، تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف کار موتور است. کاربراتور میبایستی خواستههای زیر را برآورده سازد:
۱- تهیه مخلوط صحیح هوا و سوخت برای شرایط مختلف کار موتور در زمانی بسیار کوتاه
۲- مصرف کم سوخت در وضعیت کار عادی موتور
۳- امکان تأمین حداکثر قدرت در حالت بار کامل
۴- روشن شدن موتور در هر دما و کارکرد منظم آن در حالت دور آرام
۵- پایداری تنظیمهای انجام یافته برای مدتی طولانی و امکان تنظیم با توجه به شرایط کاری موتور
۶- سادگی، قابلیت اطمینان و دوام
۷- سهولت تعمیر و نگهداری
طرز کار کاربراتور
عامل اصلی کار کاربراتور در سیستم سوخت رسانی ، ایجاد مکش (خلاء) روی مجرای خروج سوخت (ژیگلور) است. این کار، توسط قسمتی از بدنه کاربراتور به نام ونتوری یا گلوگاه انجام میگیرد. ونتوری در حقیقت مقطع کاهش بدنه کاربراتور میباشد. با باز شدن صفحه گاز، هوا توسط سیلندر موتور مکیده شده و به داخل کاربراتور جریان مییابد. هنگام عبور از ونتوری، به علت کاهش مقطع عبور، سرعت هوا افزایش یافته و فشار محفظه ونتوری کاهش مییابد و مکشی ایجاد میکند که به مراتب از دیگر مقاطع کاربراتور بیشتر است. اگر مجرای سوخت به این قسمت متصل شود، سوخت مکیده شده و پس از مخلوط شدن با هوا، وارد سیلندر میشود.
انواع کاربراتور
کاربراتورها از نظر جریان هوا به سه دسته تقسیم میشوند:
دسته اول
۱- کاربراتور با جریان هوا از بالا به پایین:
در این کاربراتور نیروی جاذبه به جریان مخلوط سوخت و هوا به داخل موتور کمک میکند و در نتیجه تغذیه موتور بهتر انجام میشود. علاوه بر آن دسترسی به کاربراتور از نظر فضای تعمیراتی نیز بهتر میباشد. به همین دلیل این نوع کاربراتور بر روی اکثر خودروها به کار میرود که میتوانند شامل کاربراتورهای یک مرحلهای یا دو مرحلهای باشند. کاربراتور خودروهای نیسان، پراید، پژو از این نوع هستند.
دسته دوم
۲- کاربراتور با جریان هوا از پایین به بالا:
این نوع کاربراتور بیشتر در گذشته به کار گرفته میشده است و علت آن جلوگیری از ورود سوخت به صورت مایع به موتور بود. کاربراتور خودروهای قدیمی دهه ۱۹۶۰ معمولاً از این نوع بودند.
دسته سوم
۳- کاربراتور با جریان هوای افقی:
مزیت اصلی این نوع کاربراتور ارتفاع کمی است که زیر درپوش موتور اشغال میکند. این نوع کاربراتر میتواند دارای ونتوری ثابت یا متغیر باشد. کاربراتور خودرو پیکان از نوع کاربراتور با جریان هوای افقی دارای ونتوری متغیر است.
دو جزء اساسی سیستمهای کاربراتوری عبارتند از: کاربراتور و دلکو.
کاربراتورها دو وظیفه اصلی برعهده دارند:
۱- مخلوط کردن سوخت و هوا به نسبت ترکیبی مشخص که در هر کاربراتور به عنوان یک پارامتر اساسی تعیین میشود.
۲- توزیع سوخت پودر شده به میزان برابر بین سیلندرها
دلکو نیز دو وظیف اصلی برعهده دارد:
۱- تولید برق مبتنی بر مکانیزم کارکرد پلاتین و فیوز (خازن) دلکو
۲- توزیع برق در روی شمعها در زمان لازم
معایب عمده و ذاتی کاربراتور
با دقت در انجام کار کاربراتور، میتوان دریافت بهرغم تمام محاسن آن، چند عیب ذاتی بزرگ دارد که چشمپوشی از آنها امکانپذیر نیست و این سیستم سوخت رسانی را قابل بحث می کند .
۱- عدم تناسب میزان مخلوط شدن هوا و سوخت:
این میزان ثابت نبوده و به دلیل چگالی نامتناسب این دو ماده که یکی گازی و دیگری مایع است تنها در زاویهای خاص از دریچه کاربراتور این نسبت رعایت شده و در بقیه موارد این تناسب به هم میخورد.
۲- کاربراتور شدیداً وابسته به شرایط محیط است:
وابستگی شدید کاربراتور به شرایط محیط به خصوص دما و فشار باعث میشود که به جرئت بتوان گفت هیچ خودروی کاربراتوری در حالت تنظیم کامل کار نمیکند.
۳- عدم توزیع یکسان سوخت به سیلندرها:
از آنجا که کاربراتور وظیفه انتقال بیواسطه نوعی سیال به سیلندرها را برعهده دارد، طبیعی است که به سیلندرهای نزدیک تر به کاربراتور، سوخت بیشتری منتقل شده و بازده آنها بیش از سیلندرهای دورتر است.
سایر موارد
۴- خفه کردن کاربراتور:
این مشکل در تمامی کاربراتورهای دارای واحد پمپ شتاب دهنده، دیده میشود. به این صورت که در زمان خاموشی موتور، با چند بار فشردن پدال گاز مقداری سوخت وارد سیلندر میشود و کاربراتور فلوت میکند.
۵- پدیده قفل گازی:
این پدیده پس از خاموش کردن موتور رخ میدهد. وقتی که موتور و متعاقب آن پمپ بنزین خاموش میشود بنزینی که در لولهها و کاربراتور موجود است بر اثر از دست دادن حرکت خود و نیز همنشینی با گرمای موتور، بخار شده و باعث دیر روشن شدن خودروهای کاربراتوری پس از چند لحظه خاموش شدن میشوند.
۶- وابسته بودن به نوع بنزین:
یکی از پارامترهای کیفی بنزین، عدد اکتان آن است. این عدد بدون واحد در واقع معیاری است برای میزان تحت فشار قرار دادن بنزین بدون دچار شدن آن به خودسوزی و انفجار. هر چه عدد اکتان به ۱۰۰ نزدیکتر باشد، کیفیت بنزین مصرفی بهتر است. در لحظه تنظیم موتوراین کار با استفاده از بنزینی مشخص صورت میگیرد. حال اگر نوع بنزین و در نتیجه عدد اکتان آن تغییر کند، نیازمند تنظیمی جدید خواهیم بود. اکثر کسانی که از بنزین معمولی در خودرو کاربراتوری خود استفاده میکنند پس از استفاده از بنزین سوپر شاهد این تفاوت کارکرد موتور و سیستم سوخت رسانی میشوند.
۷- تنظیمات زیاد و پیچیدگی زیاد مکانیکی:
این وضعیت باعث میشود تعمیرکاران اغلب به دلیل عدم آگاهی از تنظیمات دقیق و یا عدم استفاده از ابزار مخصوص لازم، در مورد تنظیم همه جانبه آن غفلت ورزند.
مزایا و معایب سیستم سوخت رسانی کاربراتوری :
مزایا:
معایب:
عیب یابی خودروهای کاربراتور :
اولین نکتهای که باید کنترل شود متعادل کننده دور آرام است. اگر به سرویس کار یا تعمیر کار بگویید او متوجه میشود و این قسمت را کنترل میکند. سپس سیستم تنظیم دور آرام را نیز باید کنترل کنید تا مشکلی نداشته باشد. تمامی این عیوب را باید تعمیر کار کنترل کند. ولی اگر شما نیز آنها را بدانید خالی از لطف نبوده و میتوانید در بسیاری مواقع خودرو را راه بیاندازید. گاهی وقتها دهانه کاربراتور گیر میکند. برای بررسی این عیب باید ابتدا هواکش خودرو را باز کنید. سعی کنید فیلتر را در جای تمیزی قرار داده و روی آن را بپوشانید. سپس از کنار کاربراتور دهانه کاربراتور را باز و بسته کنید. دقت کنید آیا دهانه به سرعت سر جایش باز میگردد یا نه؟ این تستی بوده که بدون نیاز به تعمیرکار میتوانید خودتان انجام دهید.
اما یکی دیگر از عیوب مهم خودرو کاهش کشش موتور است. اصطلاحاً گفته میشود موتور کم میآورد این مساله در سرعتهای بالا بیشتر به چشم میآید. این عیب نیز ریشههای زیادی دارد.اولین دلیل برای این عیب کثیف بودن فیلتر هواست. درپوش محفظه فیلتر هوا را باز کنید. سپس فیلتر را برداشته و با دقت نگاه کنید. منافذ آن را در نور بررسی کرده و به راحتی متوجه میشوید فیلتر کثیف است یا نه.(این نکته در مورد خودروهای انژکتوری نیز حاکم است).کثیف بودن فیلتر نه تنها باعث نرسیدن هوای کافی به موتور میشود بلکه مصرف سوخت را نیز افزایش میدهد.
اما یکی دیگر از مهمترین ریشههای این عیب (کاهش کشش موتور) نرسیدن بنزین کافی به موتور است. ابتدا مجرای رسیدن بنزین به کاربراتور را چک کنید. یک شیلنگ وظیفه رساندن بنزین به کاربراتور را بر عهده دارد. برای بررسی رسیدن بنزین به کاربراتور، میتوانید این شیلنگ را از جای خود خارج کنید و از فرد دیگری بخواهید خودرو را استارت بزند. در این حالت توجه داشته باشید ممکن است بنزین از شیلنگ بیرون بریزد. پس سر شیلنگ را ترجیحاً در یک بطری قرار دهید و توجه داشته باشید در صورت گرم بودن موتور ممکن است با ریختن بنزین بر روی بدنه موتور و منیفولد باعث آتشسوزی شود.
اما گاهی جریان بنزین به درستی نمیآید. این عیب ممکن است از شیلنگ یا پمپ بنزین باشد.ابتدا مسیر سوخت را به سادگی کنترل کنید تا گرفتگی نداشته باشد. سپس پمپ بنزین را باید چک کرده که از عهده شما خارج است.(این مشکل در خودروهای انژکتوری نیز وجود دارد با این تفاوت که پمپ بنزین خودروهای کاربراتوری بر روی سر سیلندر قرار دارد و قابل دسترس است اما در خودروهای کاربراتوری پمپ بنزین در مسیر یا در باک نصب میشود).
گاهی این گرفتگی مربوط به فیلتر بنزین میشود. فیلتر بنزین در صورت گرفتگی نمیتواند بنزین را به حد کافی از خود عبور دهد. با توجه به کیفیت پایین بنزین عرضه شده در کشور، این عیب عمومیت دارد. برای رفع این مشکل باید فیلتر را عوض کنید. در کنار اینها گاهی رسوبات بنزین در کاربراتور تهنشین میشود که این مسئله خود میتواند باعث شتابگیری ضعیف خودرو شود. در این شرایط شستوشوی کاربراتور راه حل مسئله است که البته از عهده شما خارج است و باید از متخصص این کار کمک بگیرید.
اما سه عیب فنی در کاربراتور وجود دارد : یکی پایین آمدن سطح شناور بوده دومین عیب کثیف شدن سوپاپ قدرت است و در نهایت تنظیم نبودن سوپاپ ثانویه است.
اما یکی دیگر از عیوب کاهش شتاب خودرو ، ممکن است از برق خودرو باشد. اما ریشههای زیادی در کاربراتور نیز وجود دارد. باید این نکته را یادآور شویم که بسیاری از عیوب با انواع انژکتوری یکسان است. برای مرتفع ساختن این عیب فراگیر باید باز هم ابتدا فیلتر هوا را کنترل کنید. سپس پمپ شتاب کاربراتور را کنترل کنید. برای این کار در هنگام رانندگی در مسیری بدون شیب و صاف ایست کامل انجام دهید. سپس شتابگیری را با حرکت از حال سکون آغاز کنید. اگر پمپ شتاب کاربراتور به درستی وارد مدار نشود خودرو با کندی شتاب گرفته و یا در آغاز حرکت نزدیک به خاموش شدن میشود.گرفتگی ژیگلورها نیز این عیب را ایجاد میکند. تمامی تعمیرکاران در اولین گام تمامی ژیگلورها را تعویض میکنند.
اما یکی از مشکلات خودروهای کاربراتوری بد روشنی آنهاست. بد روشن شدن در آنها نیز ممکن است از برق باشد ولی دلایلی زیادی در کاربراتور نیز وجود دارد. اولین دلیل سر ریز شدن کاربراتور است. اصطلاحاً گفته میشود کاربراتور فلوت کرده است. به این معنی که مقدار بنزین زیادی در کاربراتور جمع شده است. برای این کار باید کاربراتور باز شود و شناور کنترل شود.خرابی پمپ بنزین نیز این مشکل را به وجود میآورد. سوپاپ برقی کاربراتور در این مشکل بسیار سهیم است. وقتی این سوپاپ به درستی کار نکند خودرو به درستی روشن نمیشود. باز هم گرفتگی ژیگلورها این عیب را به وجود میآورد. در نهایت خرابی ساسات این مشکل را به وجود آورده و خودرو به خصوص در هوای سرد به درستی روشن نمیشود. اما گاهی خودروهای کاربراتوری در دور آرام درست کار نمیکنند.
در انواع انژکتوری وظیفه تنظیم نسبت هوا به سوخت بر عهده سنسور اکسیژن است.اما در مدلهای کاریرلتوری این نسبت توسط کاربراتور تنظیم شده و کنترل میشود. وقتی این نسبت به هم میریزد خودرو در دور آرام با نوسانات زیادی کار میکند. برای رفع این عیب کاربراتور باید تنظیم شود. باز هم توجه داشته باشید، در ایران مرسوم شده تا با کوچکترین عیب در کاربراتور ژیگلورها را تعویض کرده و هزینه آن را به گردن شما میگذارند.دقت کنید این کار بیدلیل نباشد و ریشه عیب جستوجو شود. به طور مثال گاهی پارگی یک قسمت از شیلنگ خلا این ایراد را ایجاد میکند.تعمیرکاران بی تجربه این مساله را نادیده گرفته و به تعویض قطعات سالم میپردازند.
عیب دیگری که در بعضی مواقع به وجود میآید خاموش شدن خودرو در دور آرام است.خودرو را روشن میکنید سپس در ابتدای حرکت کردن هنوز خودرو دور موتورش بالا نرفته خاموش میشود. باز هم باید عیب را در شیلنگ خلا جستوجو کرد. شیلنگ خلا و سوپاپ برقی دور آرام ریشههای این عیب هستند. خلا در کاربراتور میتواند بسیاری از عیوب را حل کرده و بسیاری از آنها را در صورت نبود تشدید کند. حال ممکن است درست بر خلاف این عیب به وجود آمده و خودرو به سختی خاموش شود. این عیب نیز ممکن است از برق خودرو باشد ولی ممکن است کاربراتور نیز باعث آن شود. اولین دلیل برای این عیب زیاد بودن نسبت سوخت است.(این مشکل در انواع انژکتوری نیز وجود دارد) در کاربراتور این نسبت توسط ژیگلور و تنظیم دستی از قبل کنترل میشود. اما در انواع انژکتوری این نسبت توسط سنسور اکسیژن بررسی و کنترل مداوم میشود. این مشکل حتی گاهی مصرف خودرو را تا 10 یا 11 لیتر درصد کیلومتر میرساند.در اینجا هم تنظیم کاربراتور راه حل مشکل است.
در مرحله بعد زیاد بودن دور آرام است. تنظیم دور آرام یکی از مهمترین و سادهترین کارها در تمامی خودروهاست. دور آرام هر خودرو باید بین 700 تا 800 rpm باشد. یعنی وقتی خودرو را روشن میکنید و در حالت درجا بدون فشردن پدال گاز آن را به حال خود میگذارید دور موتور باید بین 700 تا 800 باشد. اگر اینگونه نبود مطمئناً خودرو از تنظیمات اولیه خارج شده است.
موتور ، روشن نمی شود .
۱- قبلا عیب سیستم برق و جرقه را برطرف نمایید .
۲- خالی نبودن باک را آزمایش کنید .
۳- بسته بودن ساسات و فلوت نمودن موتور را کنترل کنید .
۴- نفوذ آب را در مدار آزمایش کنید .
۵- مجرای تعادل هوای باک را بازدید نمایید .
۶- لوله بنزین را از کاربراتور کشیده ، با استارتر زدن کار پمپ را آزمایش کنید . اگر بنزین از این لوله خارج نشود ، یا پمپ بنزین خراب شده ، یا لوله های ورودی به آن هوا می گیرند و یا اینکه گرفتگی در باک و لوله ها به وجود آمده است .
۷- ممکن است به علت بالا رفتن درجه حرارت ، قفل گازی در مدار به وجود آمده ، راه عبور سوخت را مسدود نموده باشد ، لذا مدار را بررسی کنید .
۸- نشتی لوله خروجی پمپ بنزین را بررسی کنید .
کنترل خالی بودن باک :
اگر سوخت سنج ، کار نمی کند ، با لوله لاستیکی نرمی که از ورودی باک در آن وارد می شود ، می توان از وجود سوخت اطلاع حاصل نمود .
معمولا لوله خروجی بنزین به اندازه ۲۰mm از کف باک بالاتر است تا رسوبات کف باک، داخل مدار نشود . بنابراین ، سوخت کم ، با نداشتن سوخت یکسان است . در صورتی که سوخت در اختیار نباشد ، می توان اتومبیل را طوری کج نمود تا سوخت آن در یک جا جمع شده ، به دهانه لوله خروجی باک برسد . در این حالت ، مدار سوخت رسانی را آزمایش می نمایند .
آزمایش سوخت ورودی به کاربراتور :
پس از حصول اطمینان از موجودی سوخت باک ، باید سوخت ورودی به پیاله کاربراتور را آزمایش نمود :
– لوله بنزین کاربراتور را جدا نموده سپس به موتور استارت بزنید ولی موتور را روشن نکنید .
– اگر بنزین از لوله ، خارج شود دلیل سالم بودن پمپ بنزین است . لذا فیلتر کاربراتور و سوپاپ سوزنی شناور را کنترل نمایید . در صورت خارج شدن بنزین از لوله پمپ بنزین ، مخلوط بودن آب با بنزین را بررسی کنید .
– اگر از لوله ، بنزین خارج نشود دلیل خرابی مدار – از باک تا کاربراتور – است .
آزمایش ساسات و فلوت کردن سوخت
– ابتدا ساسات را از نظر درست کارکردن ، آزاد بودن دریچه و محور آن و بسته شدن کامل دریچه بازدید نمایید.
– اگر ساسات بسته نمی شود ، هواکش را باز کرده ، با دست هوای ورودی کاربراتور را کنترل کنید تا سوخت غنی شود . اگر موتور در این حال روشن شود دلیل کمبود سوخت و کار نکردن ساسات است .
– گاهی ممکن است در اثر آب بندی نبودن سوزن شناور ، در جایگاه خود ، حالت فلوت کردن رخ دهد . آن را آزمایش کنید .
– اگر ساسات باز نشود و یا شناور کاربراتور تنظیم نباشد ، سوخت زیادی به موتور ارسال گردیده ، موتور خفه می کند ( فلوت کردن ). اگر کاربراتور فلوت کند از دور درپوش پیاله ، سوخت نشت می کند و یا سوخت در دور محور دریچه گاز جمع می شود . گاهی واشر بین کاربراتور و مانیفولد مرطوب می شود .
– اگر موتوری فلوت نموده و خفه کرده باشد ، باید دریچه های ساسات و گاز را باز نگه داشت و در این حال به موتور استارت زد تا سوخت اضافی آن خارج گردیده ، با سوخت لازم روشن شود .
– گاهی در اثر گرم شدن بنزین در پیاله کاربراتور و انبساط آن فشار زیادی در پیاله به وجود می آید و سوخت اضافی از ژیگلور خارج شده ، موتور فلوت می کند . در کاربراتور های جدید ، منفذی برای جلوگیری از حالت انبساط بنزین در پیاله کاربراتور پیش بینی می کنند . گاهی به این مدار مجرای « ضد تراوش » یا « ضد جوش » می گویند . وظیفه مدار ضد جوش ، خارج کردن بخارات بنزین از پیاله در بعضی مدل ها به وسیله یک سوپاپ بخار سوخت پیاله دائما تخلیه گردیده ، به باک برگشت داده می شود و به جای آن ، سوخت خنک از پمپ بنزین به پیاله بنزین می ریزد .
به هرحال در صورت بروز انبساط بنزین در پیاله کاربراتور ، باید مانند فلوت کردن رفتار نمود .
نتیجه آزمایش روی کاربراتور چنین است :
– اولا باید سوخت به کاربراتور ارسال شود .
– ثانیا مدار ساسات بخوبی عمل کند .
آزمایش وجود آب در مدار سوخت رسانی :
وجود آب در بنزین ، باعث مسدود شدن مدارات و ژیگلورها می شود . برای آزمایش ، کمی بنزین از مدار کشیده ، در ظرف تمیزی می ریزند . هر گاه در سوخت آب وجود داشته باشد ، در کف ظرف حباب هایی از آب ، ظاهر خواهد گردید .
روش دیگر پی بردن به وجود آب ، آن است که استکانی پمپ بنزین یا صافی آن را باز کرده ، سوخت آن را روی زمین بریزند . سوخت بسرعت تبخیر می شود ولی آب برای مدتی به صورت حباب روی زمین باقی می ماند .
– اگر مقدار کمی آب در استکان پمپ بنزین وجود داشته باشد ، با دستمال تمیزی آن را خشک نموده ، روی پمپ بنزین نصب کنید و به موتور استارت بزنید تا روشن شود .
– اگر مجددا در استکانی ، آب جمع شود لازم است مدار را تخلیه نموده ، تمیز کنند تا موتور روشن شود .
قفل گازی در مدار سوخت رسانی :
گاهی در هوای گرم ، جریان سوخت ارسالی به موتور قطع می گردد و در حال حرکت ، پس از چند بار ریپ زدن ، موتور خاموش می شود . معمولا موتوری که داغ کند ، سوخت مدارات آن تبخیر گشته ، در اثر ازدیاد حجم گاز بنزین ، راه عبور سوخت مسدود می شود . در چنین حالتی ، وقتی دریچه گاز بسته شد موتور خاموش شده ، دیگر با گاز دادن روشن نمی شود .
آزمایش گرفتگی لوله های بنزین :
برای آزمایش گرفتگی لوله بنزین ، آن را از ورودی پمپ بنزین درآورده ، پس از برداشتن در باک از انتهای لوله در آن می دمند . برای دمیدن در لوله ، از باد کمپرسور و یا تلمبه دستی استفاده می کنند و یا با دهان در آن می دمند .
اگر با این روش ، لوله بنزین باز شود نشانه وجود مواد شناور در باک است و هر چه سریعتر باید آن را تمییز کنند . و چنانچه لوله بسختی باز شود ، نشانه وجود رسوب با قطعات درشت تر است .
موتور در حالت آرام کار نمی کند :
اگر سیستم جرقه زنی عیب نداشته باشد و موتور در دور آرام نامیزان کار کند و یا خاموش شود ، نشانه وجود عیب ، در سیستم سوخت رسانی می باشد . و به روش زیر عمل کنید :
۱- مدار دور آرام کاربراتور را کنترل و آن را مجددا تنظیم کنید .
۲- فلوت کردن کاربراتور را بررسی نمایید . فلوت کردن در اثر تنظیم نبودن شناور و یا فعالیت مدار استارتر می باشد . ( استارتر مدار راه اندازی یا ساسات می باشد ) .
۳- در مدار خلا یی موتور ، هوا نشت می کند . برای آزمایش لوله خلایی متصل به مانیفولد ، لوله بوستر ترمز ، لوله برف پاک کن خلایی ، واشرها نیفولد ، واشر کاربراتور و … را بازدید نمایید .
۴- عیب مکانیکی موتور ، فیلرگیری سوپاپ ها ، کمپرس سیلندرها و … را بررسی و برطرف نمایید .
روش تنظیم دور آرام کاربراتور :
۱- موتور را روشن نمایید و با پیچ تنظیم دور ، دریچه گاز را آنقدر باز کنید تا موتور بخوبی کار کند .
۲- مدار ساسات را در حالت گرم بودن ، غیر فعال نمایید .
۳- پیچ تنظیم سوخت دور آرام را کاملا ببندید تا دور موتور کاهش یابد . اگر با کم کردن سوخت به وسیله پیچ تنظیم سوخت دور آرام ، دور موتور افزایش یابد ، نشانه غنی بودن سوخت می باشد و اگر دور موتور افت کند نشانه ضعیف بودن سوخت است .
۴- حال اگر دور موتور زیادتر از حد عادی است ، با پیچ تنظیم دور دریچه گاز را کمی ببندید تا دور موتور به اندازه دور توصیه شده ، برسد .
۵- اگر نتوان با پیچ تنظیم سوخت دور آرام ، سوخت را تنظیم کرد ، باید کاربراتور را باز نموده ، مدار دور آرام و سایر مدارات را شستشو داد و ژیگلور دور آرام را از نظر گرفتگی ، تمیز نمود .
۶- برای آزمایش دقیق سوخت کاربراتور نیاز به دستگاه سوخت سنج می باشد . با این دستگاه پس از گرم شدن موتور ، لوله جمع کننده دود را در لوله اگزوز قرار داده ، دستگاه را روشن می کنند . پمپ مکنده دستگاه ، دودها را به قسمت آنالیزور ( تجزیه کننده) انتقال داده ، پس از سنجش درصدco سوخت ، عقربه دستگاه نسبت اختلاط سوخت را نشان می دهد .
و به طور کلی دلايل و اشكالاتی كه برای كاربراتور پيش مي آید عبارتست از:
1- مصرف بيش از حد بنزين :
– خرابي متعادل كننده ي دور آرام
– خرابي سنسور دماي هوا
– تنظيم نبودن سيستم تنظيم دور آرام
– گير كردن دهانه هاي كاربراتور
2- كم آوردن موتور در سرعت :
– فيلتر هوا كثيف است.
– لوله ها يا فيلتر بنزين گرفتگي دارند.
– سطح شناور تغيير كرده و پايين آمده
– سوپاپ قدرت كثيف شده
– سوپاپ ثانوي تنظيم نيست
-اشكال در پمپ بنزين
3- شتاب موتور صغيف است :
– فيلنر هوا يا بنزين كثيف است.
– پمپ شتاب كاربراتور خراب است.
– گرفتگي ژيگلورها
4- موتور بد روشن مي شود :
– كاربراتور سر ريز كرده است.
– پمپ بنزين خراب است.
– سوپاپ برقي دور آرام دچار اشكال شده است.
– گرفتگي ژيگلورها
– ساسات درست كار نمي كند.
5- موتور در دور آرام راحت كار نمي كند :
– نسبت مخلوط به هم ريخته است.
– ژيگلورهاي لوله ي بنزين گرفته اند.
– سيستم تعديل دور آرام اشكال پيدا كرده است.
– سنسور دماي هوا خوب عمل نمي كند.
– پارگي يا قطع شلنگ های خلا
– سوپاپ برقي خروجي خراب است.
6- موتور در دور آرام خاموش مي شود :
– پارگي شلنگ های خلا
– خرابي سوپاپ برقي دور آرام
7- وقتي پدال گاز رها مي شود موتور خاموش مي شود :
– خرابي سوپاپ برقي خروجي
– پمپ بنزين ضعيف شده است.
گرفتگي لوله های بنزين
8- موتو سخت خاموش مي شود :
– نسبت سوخت زياد است.
– دور آرام زياد است.
– سوپاپ برقي دور آرام خراب است.
جدول عیب یابی خودروهای کاربراتور:
نوع عیب | عیب احتمالی | رفع عیب |
1- فلوت کردن کاربراتور(سرریز شدن) | 1- گیر کردن سوزن شناور به علت عبور مواد خارجی موجود در سوخت
2- کثیف بودن صافی بنزین 3- بالا بودن سطح سوخت پیاله |
1- سوزن شناور را باز کرده و کاملا تمیز کنید.
2- صافی بنزین را باز کرده و کاملا تمیز کنید. 3- سطح سوخت را بررسی کرده و در صورت لزوم تنظیم کنید. |
2- لرزش موتور در دور آرام به علتضعیف بودن مخلوط سوخت | 1-عبور هوا از حد فاصله مانیفولد ورودی به علت شل شدن پیچ ها و یا اتصالات نامناسب
2-نشت هوا از طریق لوله برف پاک کن به موتور( برف پاک کن خلائی) 3- نشت هوا از محل فلانچ کاربراتور 4- مسدود شدن لوله یا شلنگ بنزین |
1-پیچ های مانیفولد را محکم کرده و درصورت برطرف نشدن عیب واشر مانیفولد و گونیا بودن سطح مانیفولد را بررسی کنید.
2-اتصالات را محکم کرده و در صورت لزوم لوله خرطومی برف پاکن را تعویض کنید. 3- پیچ های اتصال کاربراتور را محکم کرده و گونیا بودن سطح کاربراتور را بررسی کنید. 4- پس از باز کردن لوله های بنزین آن ها را با کمپرس هوا کاملا تمیز کنید. |
3- بد گاز خوردن یا دیر دور برداشتن موتور | 1-تنظیم نبودن پمپ شتاب
2- سائیدگی و فرسودگی اتصالات |
1-پمپ شتاب را تنظیم کنید.
2- در صورت لزوم قطعات فرسوده را تعویض کنید. |
4- بد کار کردن موتور به علت غنی بودن سوخت | 1-گرفتگی صافی هوا
2- گرفتگی لوله اگزوز |
1-صافی هوا را باز کرده و اگر از نوع کاغذی بود تعویض کنید و اگر از نوع روغنی بود پس از تمیز کردن آن تا سطح تعیین شده از روغن تمیز پر کنید.
2- لوله اگزوز را کاملا پیاده کرده و لوله ها و صدا خفه کن را کاملا تمیز کنید. |
5- بد گاز خوردن موتور یا دیر دور گرفتن | 1- پاره شدن دیافراگم یا واشر لاستیکی پمپ شتاب | 1- دیافراگم یا واشر لاستیکی را تعویض کنید. |
6- مکث در دور آرام موتور | 1-تنظیم نیودن دور آرام
2- گرفتگی مدار یا مسیر تغذیه دور آرام 3- تنظیم نبودن فنر بی متالی ساسات اتوماتیک |
1-دور آرام را تنظیم کنید.
2- پیچ تغذیه دور آرام (پیچ هوا) را باز کرده و مسیر عبور سوخت را با هوای فشرده کاملا تمیز کنید. 3- فنر ساسات را تنظیم کنید. |
7- در طول مدت گرم شدن موتور لرزش مشاهده می شود. | 1- گرفتگی یا گیرپاژ سوپاپ حرارتی اگزوز | 1- سوپاپ را آزاد نموده و روغن کاری نمایید. |