مقدمه
دستگاه دیاگ دستگاهی است که برای عیب یابی خودروها از آن استفاده می کنند. در واقع این دستگاه به کمک مکانیک ها آمده تا خیلی سریع تر و راحت تر بتوانند عیب خوردو را پیدا کنند و به تعمیر آن بپردازند.
همانطور که می دانید فقط در خودرو های دارای کامپیوتر مرکزی یا ECU ، دستگاه دیاگ کاربرد دارد. ECU در همه حال با استفاده از سنسورهای مخصوص خود که در قسمت های مختلف خودرو نصب می باشند، اقدام به ثبت وضعیت خودرو می نماید و این وضعیت های ثبت شده را با استانداردهای خود تطبیق می دهد. اگر این اطلاعات با اطلاعات استاندارد یکسان نباشد، آن گاه می توان دریافت که خودرو دارای اشکال شده است که برای یافتن آن اشکال باید از دیاگ استفاده نماییم.
آموزش کار با دیاگ خودرو :
برای اینکه دیاگ روی خودرو شما کار کند حتماً باید نرم افزار مربوط به خودروی خود و همچنین کابل مربوطه و اینترفیس لازم را تهیه نمایید. سپس می توان با اتصال دستگاه دیاگ به کامپیوتر خودرو از طریق سوکت OBD خودرو اقدام به دیاگ خودرو نمایید. سوئیچ خودرو را باز کرده و سپس برنامه را از کامپیوتر اجرا نمایید. با توجه به نوع ECU بکار رفته در خودرو، گزینه مناسب را انتخاب نموده و سپس اقدام به دانلود فایل مربوطه نمایید. پس از گذر از این مرحله نوع خودرو را انتخاب کرده و سپس تنظیمات مربوطه را ست کرده و گزینه تایید را انتخاب کنید. پس ازطی این مراحل، سیستم شروع به عیب یابی دستگاه می نماید. پس از اتمام مراحل عیب یابی لیستی از کد خطا برای شما به نمایش در خواهد آمد که هر کدام از این کدها بیانگر یک وضعیت متفاوت می باشند. لازم به ذکر است که هر خودرو متناسب با نوع آن از یک سری کد خطای متفاوت برخوردار می باشد که از دیگر مدل ها متفاوتند.
عملیاتی که می توان با دستگاه دیاگ روی خودرو انجام داد عبارتند از :
- نمایش و خواندن کد خطا
- پاک کردن کد خطا
- راه اندازی عملگرها
- برنامه ریزی و کانفیگ
- نمایش اطلاعات لحظه ای
دستگاه دیاگ فقط کدهای خطای موجود در ECU خودرو را می خواند و کار اصلی را خود ECU انجام میدهد. شما با دیاگ تنها قادر هستید به ECU متصل شوید و اطلاعات آن را بدست آورید.
مراحل کار با دستگاه دیاگ خودرو:
پس از شناسایی و اتصال دستگاه دیاگ به کامپیوتر خودرو از طریق سوکت OBD و انتخاب نوع خودرو و نوع ECU منوی عیب یابی آن ECU ظاهر می شود.که گزینه های پر کاربرد ECU عبارتند از:
1- شناسایی (Identification) :
در این گزینه می توانید مشخصات ECU از قبیل شرکت سازنده شماره فنی و ورژن نرم افزار ECU را بخوانید.
کاربردی ترین گزینه آن ورژن نرم افزار می باشد. با هر بار دانلود ECU ورژن آن افزایش می یابد و در مواردی که جهت رفع مشکل نیاز به دانلود می باشد. می توان از این طریق ورژن نرم افزار را کنترل کرد.
2- خواندن خطاها (fault(s) reading) :
در صورت بروز مشکل در سیستم انژکتور می توان مشکل را در این گزینه خواند. با وارد شدن در این منو قطعه معیوب مشخص شده است. خطاهای مشخص شده در این قسمت به سه گروه تقسیم می شود. خطای دائم، موقت و ریموت.
خطای دائم:
در صورت ثبت خطا به صورت دائم جهت رفع مشکل نیاز به تعویض قطعه معیوب می باشد. و بعد از تعویض اقدام به پاک کردن خطا می کنیم در صورتی که قبل از تعویض خطا پاک شود بعد از مدتی کار کرد موتور، مجددا خطا در حافظه ECU ثبت می شود.
خطای موقت :
زمانی که در سیستم مشکلی ایجاد شود خطا به صورت دائم ثبت می شود و اگر بعد ازطی سه سیکل (هر سیکل شامل استارت – کار کردن موتور – موتور خاموش شود) آن خطا به وسیله ECU مجدداً آشکار نشود به خطای موقت تبدیل می شود در صورت مشاهده خطای موقت نیازی به تعویض قطعه نیست و فقط جهت رفع مشکل خطای ثبت شده را پاک می کنیم.
خطای ریموت:
در خودروهای مالتی پلکس که ارتباط ECU ها به وسیله شبکه می باشد. زمانی که مشکل به وجود آمده وابسته به بخش دیگری باشد و بر ECU دیگری تاثیر می گذارد خطا به صورت ریموت ثبت می شود.
4- پاک کردن کد خطاها ((Clearing of fault code(s) :
جهت پاک کردن خطا از این منو وارد می شویم parameter measurements. برخی از پارامترهای مرتبط با پاشش سوخت و جرقه زنی و اطلاعات بعضی از سنسور ها را در این قسمت می توان دید این پارامترها تحلیل عملکرد موتور میسر می سازد و اطلاعات بیشتری را هنگام جستجوی عیب برای تعمیرکار فراهم می کند.
5- تست عملگرها (Actuators test) :
در این گزینه می توان جهت صحت عملکرد عملگرهای زیر به وسیله دستگاه آنها را فعال کرد در صورت فعال شدن عملگر مورد نظر سیم کشی آن تا ECU وبخش فرمان دهنده ECU سالم است.
عملگرهای قابل فعال شدن در دستگاه دیاگ خودرو:
انژکتور یک، انژکتور دو، انژکتور سه، انژکتور چهار، رله پمپ بنزین، استپر موتور، کویل ۴/۱ ، کویل ۳/۲ ، دور کند فن، دور تند فن، شیر برقی کنیستر، چراغ عیب یاب سیستم انژکتور، چراغ هشدار دمای آب و ….
پارامترهای مؤثر در دستگاه دیاگ :
- دور موتور
- ولتاژ باطری
- زاویه دریچه گاز
- ولتاژ دریچه گاز
- زمان پاشش انژکتور
- زمان شارژ کویل ها
- ادونس جرقه سیلندر
- استپر موتور
- فشار و دمای هوای ورود به مانیفولد
- دمای آب موتور
- ولتاز سنسور اکسیژن
- و …
نکته: باید توجه کرد که در زمان تست عملگرها ابتدا باید کویل دوبل (کویل ۴/۱ ، کویل ۳/۲ ) تست گردد و سپس انژکتورها (1- 2 – 3 – 4) تست شوند دلیل این امر این است که در صورتی که ابتدا انژکتورها تست شود سوخت داخل سیلند تزریق می شود و با تست کویل ها (کویل ۴/۱ ، کویل ۳/۲ ) در داخل سیلند انفجار صورت می گیرد که باعث صدمه به موتور می شود.