سوالات تشریحی مکانیک خودرو با پاسخنامه
1- انژکتورها (Injectors) چیست؟
انژکتورها در خودروهای بنزینی از نوع الکترومغناطیسی بوده و و وظیفه دارد سوخت را به صورت پودر شده (اسپری شده ) و یا به عبارت بهتر اتمیزه شده و به پشت دریچه گاز (خودروهای قدیمی) و یا به پشت سوپاپ های گاز در خودروهای جدید و یا محفظه احتراق (تزریق مستقیم) در مدت زمان و فشار معین تزریق کند.
2- نحوه عملکرد انژکتورها را توضیح دهید؟
نحوه عملکرد انژکتورهای الکترومغناطیسی به این صورت است که وقتی که ولتاژ ۱۲ ولت توسط رله دوبل به انژکتور داده می شود و پایه منفی انژکتور توسط ECU کنترل شده ، سیم پیچ انژکتور مغناطیس شده و سوزن انژکتور را به سمت بالا حرکت می دهد و چون فشار سوخت در سر انژکتور زیاد است ( حدود 2.5 الی 3.5 بار)
سوخت می خواهد در زمان بسیار کوتاه (حدود ۳ الی 6 میلی ثانیه) از ناظر های (سوراخ) بسیار ریز انژکتور خارج شود لذا باعث می گردد که سوخت به صورت پودر شده از دامنه انژکتور پاشیده شود..
3- انواع انژکتور را شرح دهید؟
1- از نظر نوع تغذیه:
الف : تغذیه شونده از بالا ب : انژکتور های تغذیه شونده از بغل
2 – از نظر مقاومت :
الف : انژکتورهای مقاومت کم ب : انژکتورهای مقاومت بالا
3 – از نظر تعداد نازل (سوراخ) :
انژکتورهای مورد استفاده در خودروهای انژکتوری از نظر تعداد نازل دارای ۱ الی ۴ نازل می باشند.
4- انواع کویل های جرقه زنی را نام ببرید؟
۱ – کویل های با وایر :
الف – کوئل معمولی ( روغنی و خشک) ب- کوئل دوبل (یکپارچه ، جدا ازهم)
۲ – کویل های بدون وایر :
الف – کتابی ب- قلمی
5- آنالیز گازهای خروجی اگزوز چگونه انجام می شود؟
دستگاه چهار گاز وسیله ای است برای تنظیم گاز های آلاینده ی خروجی موتور که علاوه بر این، این دستگاه می تواند سلامت سنسور اکسیژن و سیستم اگزوز و کاتالیزور را بررسی کند. این دستگاه به کمک سنسورهایی که دارد می تواند گاز های خروجی را بررسی کند و از گاز های خارج شده پارامتری را نشان دهد که تعمیرکار با آن پارامترها می تواند عیب خودرو را تشخیص دهد.
دستگاه چهار گاز همانطور که از اسمش پیداست چهار گازی که در معاینه فنی سنجیده می شود را اندازه گیری می کند.گازهای O2 – CO – CO2 – HC در این دستگاه اندازه گیری می شوند که طبق معاینه فنی این چهار گاز نامبرده در بخش تنظیم موتور خودرو معیار قرار می گیرد.
بعضی از دستگاه ها قابلیت آنالیز پنج گاز را دارند. گاز پنجم NOX است. این پارامتر فعلا در سیستم معاینه فنی خودروهای سواری ایران اندازه گیری نمی شود.
6- روغن سوزی چیست؟
هر گاه روغن به دلایل مختلف به بالای پیستون (محفظه احتراق) نفوذ نماید و به همراه کار متراکم بسوزد و دود آبی بدهد می گویند موتور به روغن سوزی افتاده است.
7- تفاوت بین موتورهای دیزلی و بنزینی چیست ؟
در موتورهای دیزل شمع وجود ندارد در عوض سوخت دیزل مستقیما به داخل سیلندر تزریق می شود و طی فشار کورس تراکم، متراکم و گرم می شود که موجب می شود سوخت مشتعل شود. سوخت های دیزل چگالی انرژی بیشتری نسبت به بنزین دارد. بنابراین یک موتور دیزل قدرت بیشتری دارد.ولی در خودروهای بنزینی سوخت با جرقه شمع محترق می شود.
8- تفاوت بین موتورهای دوزمانه و چهار زمانه چیست ؟
بیشتر اره های زنجیری و قایق های موتوری از موتورهای دوزمانه استفاده می کنند. یک موتور دو زمانه سوپاپ متحرک ندارد و هر وقت که پیستون به نقطه مرگ بالا در سیکل می رسد، شمع جرقه می زند. یک سوراخ در قسمت پایین بدنه سیلندر وجود دارد که اجازه ورود هوا و سوخت را می دهد. همانطور که پیستون به سمت بالا حرکت می کند مخلوط هوا و سوخت متراکم می شود و جرقه شمع باعث مشتعل شدن آن و در نتیجه موجب احتراق می شود. در موتورهای دو زمانه باید بنزین را با روغن مخلوط کنید زیرا سوراخ های موجود در بدنه سیلندر مانع استفاده از رینگ برای آب بندی محفظه احتراق می شود. به طور کلی یک موتور دو زمانه انرژی زیادی نسبت به یک موتور چهار زمانه هم اندازه خود تولید می کند زیرا در هر دور میل لنگ یک کورس انبساط داریم به هر حال یک موتور دو زمانه بنزین و روغن بیشتری می سوازند بنابراین آلودگی بیشتری نیز دارد. موتور های چهار زمانه در هر دو دور میل لنگ یک کورس انبساط دارد و سیکل کاری موتور از جمله مکش ، تراکم ، قدرت و تخلیه در دو دور میل لنگ انجام می شود.
9- وظیفه فلایویل چیست؟
ا- وسیله ای برای روشن شدن موتور از راه استارت
2- یکنواخت کردن نیروی موتور
3- وسیله ای برای اتصال و انتقال قدرت
10- علل بریدن میل لنگ چیست؟
1- تراشیده شدن زیاد میل لنگ در تعمیرات
2- لقی افقی در اثر خوردگی بغل یاطاقانی
3- سفت بسته شدن یاتاقان ها
4- تعویض دنده معکوس در سرعت های زیاد
11- طریقه پیدا کردن و طرز تشخیص صدای گژن پین و صدای یاتاقان چیست؟
صدای یاتاقان در زمان سرد و گرم بودن موتور به گوش می رسد هر چه موتور گرم تر شود، روغن رقیق تر شده و ضربات وارده را نمی تواند خنثی نماید در نتیجه صدای زدن یاتاقان، زیادتر می شود و اگر چنانچه صدائی در زمان سرد بودن موتور به گوش برسد و به تدریج یا گرم شدن موتور همان صدا در اثر انبساط کاهش یابد و با برداشتن وایر همان شمع صدا بکلی قطع شود علامت زدن گژن پین است و همچنین اگر به موتور گار بدهیم صدای لقی گژن پین شنیده نخواهد شد.
12- علل پائین آمدن فشار روغن چیست؟
سائیدگی دنده های اویل پمپ، ضعیفی فنر اویل پمپ، شل بستن یاتاقان ها، ترک میل لنگ تا انتهای کانال روغن، سائیدگی بوش میل سوپاپ، کمی غلظت روغن، حرارت بیش از حد موتور، وجود ترک در کانال های داخلی و سائیدگی بوش گژن بین اگر چنانچه از سوراخ وسط شاتون روغن کاری شود.
13- طرز کار دینام چگونه است؟
آرمیچر دینام بوسیله ی چرخیدن در حوزه مغناطیسی بالشتک ها، تولید برق می نماید که برق تولید شده به کلکتور منتقل شده و بوسیله زغال ها جمع آوری می گردد و بدین ترتیب برق تولید شده از دینام به قسمت لازم می رسد.
14- کلکتور چیست؟
استوانه ای است که از تعدادی ورقه های نازک مسی تشکیل یافته و در بین آنها صفحات عایق از فیبر قرار گرفته است.
15- کار بالشتک دینام چیست؟
ایجاد حوزه ی مغناطیسی در آرمیچر.
16- علت سوختن بالشتک دینام چیست؟
در اثر اتصالی سیم های دینام و گرم شدن دینام، بالشتک ها می سوزند.
17- علت سوختن دینام را شرح دهید؟
شارژ بیش از حد ، خرابی بوش بلبرینگ ، چسبیدن پلاتین شارژ آفتامات در موقع روشن بودن موتور ، چسبیدن پلاتین قطع و وصل در موقع خاموش بودن موتور ، گیر کردن آرمیچر به بدنه پوسته ، اتصالی سیم های دینام
18- مدار اوليه يا فشار ضعيف(low voltage-circuit) از چه قسمت هايي تشكيل شده است؟
1- مثبت باتري 2-آمپرمتر(دو رشته سيم به رنگ هاي قهوه اي يك رشته به سولونوئيد يا سيم پيچ استارتر و يك رشته به سوئيچ اصلي اگرآمپرمتردر خودرو بكار رفته باشد) 3-ورودي سوئيچ (يك رشته سيم قهوه اي ورودي از مثبت باتری یا آمپر متر كه با علائم B-AM-SW-1-30 مشخص مي گردد) 4-خروجي سوئيچ (يك رشته سيم خروجي سفيد به جعبه فيوزها كه با علائم IG-2-15 مشخص مي گردد)5-ورودي كوئل (يك رشته سيم سفيد رنگ از جعبه فيوزها كه با علائم +,15,COIL,SW مشخص مي گردد) 6-خروجي كوئل به دلكو(يك رشته سيم سياه و سفيد كه با علائم -,CB,DIS,1 مشخص مي گردد) 7-سيم ولتاژ ضعيف دلكو 8-داخل دلكو پلاتين متحرك و خازن 9-پلاتين ثابت و بدنه دلكو 10-منفي باتري
قطب منفی باتری را توسط کابل مربوطه به بدنه اتصال می دهیم سپس کابل مثبت را به اتوماتیک استارت متصل می کنیم از محل اتصال کابل مثبت باتری به اتوماتیک استارت توسط یک رشته سیم افشان برق باتری را به مثبت آمپرمتر جلو داشبورد متصل کرده و سپس توسط یک رشته سیم افشان دیگر منفی آمپرمتر را به ترمینال ورودی که با عدد 2 یا 30 یا AM و یا B و یا BAT مشخص شده است متصل می نماییم .
ترمینال 15 یا IG یا IGN سوئیچ را توسط سیمی به مثبت کویل متصل می کنیم.(قطب مثبت کویل از داخل توسط سیم پیچ اولیه به منفی کویل متصل می شود.) معمولا در مسیر ترمینالIGN سوئیچ به مثبت کویل یک فیوز قرار می دهند.
19- وظیفه دستگاه كوئل را در مدار جرقه زنی شرح دهيد؟
كوئل, ترانسفورماتور فشار قوي است كه وظيفه دارد ولتاژ ضعيف باتري را بين 5000 تا 25000 افزايش دهد و علت اختلاف دو عدد مذكور شرايط مختلف كار موتور مي باشد كه در حالت عادي احتياج به ولتاژي بين 5 تا 10 كيلو ولت بوده ولي در شرايطي كه هوا سرد است يا مقاومت در دهنه پلاتين هاي شمع زياد است مانند رسوب گرفتگي و غني بودن سوخت كاربراتور و روغن سوزي داشتن موتور ولتاژ جرقه بايد بيشتر باشد.
20- منظور از حجم موتور چیست ؟
حجم موتور یعنی مجموع مقدار هوای داخل سیلندرها در فضایی که هر پیستون از نقطه مرگ بالا تا نقطه مرگ پایین طی می کند.
به طور مثال وقتی می گوییم حجم موتور سایپا ۱۳۲ معادل ۱۳۰۰ سی سی یا ۱.۳ لیتر است یعنی هر کدام از سیلندر ها ۳۲۵ سی سی حجم دارد.