مصرف سوخت
راه های کم کردن مصرف سوخت خودرو
کاهش مصرف سوخت خودرو، یکی از راههای مدیریت اقتصاد خانوار است و میتواند تا حد زیادی در کاهش مخارج زندگی موثر باشد. از سویی، ایران هم یکی از کشورهای پرمصرف از این نظر است.
هر دوی این موارد باید دلایل خوبی انگاشته شود برای اطلاع از راه های کاهش مصرف سوخت و عملی آن.
۱. هرچه میتوانید وسایل کمتری در خودرو بگذارید. هرچه خودرو سبکتر باشد، کمتر بنزین مصرف میکند.
۲. سرعت بیشتر یعنی مصرف بیشتر. اگر با سرعت ۹۰ کیلومتر در ساعت رانندگی کنید، میتوانید ۲۱ درصد بیشتر از زمانی پیش بروید که با سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت میرانید.
۳. طوری برنامهریزی کنید که مجبور نشوید برای بموقع رسیدن، با سرعت رانندگی کنید.
۴. وقتی خودرو را روشن میکنید لازم نیست بیش از ۳۰ ثانیه درجا کار کند. خودروهای جدید طوری طراحی شدهاند که حتی در هوای سرد هم میتوانید بلافاصله راه بیفتید. البته بهتر است دقایق ابتدایی را باسرعت نرانید.
۵. اگر باید بیش از ۴۰ ثانیه توقف کنید، نگذارید خودرو درجا کار کند.
۶. فشار پایتان را ناگهانی یا به طور مداوم روی پدالگاز تغییر ندهید و با گاز یکسان برانید.
۷. باد چرخها را همیشه تنظیم کنید؛ بهخصوص وقتی هوا سرد میشود.
۸ . تا جایی که میشود تهویه هوا را روشن نکنید و به جای آن شیشهها را پایین بکشید مگر وقتی که سرعتی بیشتر از سرعت آرام دارید. در این صورت افزایش مقاومت در برابر باد باعث افزایش سوخت خواهد شد.
۹. وقتی خودرو را روشن میکنید، خیلی آرام پدال گاز را فشار دهید.
۱۰. از ترمزهای ناگهانی بپرهیزید. هرجا که امکان دارد مثلا در بعضی چراغقرمزها از خیلی قبل پایتان را از روی گاز بردارید و دنده را خلاص کنید تا از سرعت خودرو کم شود و آرامآرام بایستد (به استثنای خودروهای دنده اتومات یا آن دسته دنده معمولی ها که کارخانه سازنده از حرکت در حین خلاصی، منع کرده است).
۱۱. وسایل اضافی را که موجب ایجاد مقاومت در برابر باد میشوند، بردارید. مثلا باربند یا باربند اسکی.
۱۲. حواستان را جمع کنید که حتما پیش از حرکت ترمزدستی را کاملا بخوابانید وگرنه ندانسته باعث افزایش مقاومت خودرو و در نتیجه افزایش مصرف سوخت شدهاید.
۱۳. هیچ وقت پیش از خاموش کردن خودرو گاز ندهید.
۱۴. پیش از راه افتادن و در مسیرهای درونشهری به رادیو گوش دهید یا از طرق دیگر مسیرتان را ارزیابی کنید تا وارد راههایی که بسته یا پرترافیک است نشوید.
۱۵. در باک بنزین خود را وارسی کنید که خوب بسته شود.
۱۶. هرچه زودتر به دندههای سبک بروید.
۱۷. سبقت گرفتن از خودروها با افزایش سرعت همراه است و برای این افزایش هم به سوخت بیشتری نیاز است.
۱۸. تنظیمات خودرو را ماه به ماه وارسی کنید تا سوخت اضافه مصرف نکند.
۱۹. هر چند وقت یک بار ترمزهای خودرو را وارسی و اگر لازم بود آنها را تنظیم کنید. اگر ترمز کاملا تنظیم نباشد، مقاومت زیاد و سوخت بیشتری مصرف میشود.
۲۰. موقع خرید خودرو تا جایی که نیازتان اجازه میدهد سعی کنید خودروی کوچکتری انتخاب کنید. هرچه خودرو کوچکتر و بالطبع سبکتر باشد، بنزین کمتری مصرف میکند.
۲۱. از لاستیکهای رادیال استفاده کنید تا اصطکاک کمتری بین تایر و جاده ایجاد شود.
۲۲. فرمان خودرو را ثابت نگه دارید البته تا جایی که ممکن است. هرقدر خط عوض کرده و در عرض خیابان حرکت کنید، خودروی شما مسافت بیشتری میپیماید و بنزین بیشتری هم
میسوزاند.
۲۳. باک خودرو را زیادی پرنکنید چون ممکن است سرریز شود یا در سربالاییهای تند چکه کند.
۲۴. در زمستان، تایر خودروی خود را با تایرهای یخشکن جایگزین کنید یا اینکه با کمترین برفی که آمد زنجیرچرخ ببندید. در غیر این صورت، موتور خودرو بیشتر کار میکند و بنزین بیشتری میسوزاند.
اندازه گیری میانگین مصرف سوخت
هر خودرویی با توجه به طراحی سیستم موتور، حجم موتور، نوع سوخت رسانی و …، حد استاندارد مصرف سوخت دارد. بهترین روش برای اندازه گیری مصرف سوخت به شرح زیر است:
1. در پمپ بنزین و هنگام سوخت گیری، باک خودرو خود را کاملاً پر نمایید.
2. کیلومتر شمار خودرو را صفر کنید.
3. در لحظه سوخت گیری مجدد، کیلومتر شمار را یادداشت کنید (مثلاً 487 کیلومتر).
4. باک خودرو را کاملاً پر و حجم دقیق سوخت گیری انجام شده را یادداشت کنید (مثلاً 42.5 لیتر).
5. میانگین مصرف سوخت شما در 100 کیلومتر عبارت است از:
42.5 / (487 * 100) = 8.72 لیتر در 100 کیلومتر
فرمول محاسبه میزان مصرف سوخت خودرو
علت های مصرف بالای (زیاد) سوخت
مصرف بالای سوخت در اغلب خودروها دلایل مشابهی دارند که عبارتند از:
1. وجود نقص در هر یک از قسمت های موتور که وظیفه هوا رسانی به موتور را دارند، مثل فیلتر هوا. تعویض به موقع فیلتر هوا، هرچند کم هزینه است، ولی تأثیر بسزایی در کاهش مصرف سوخت دارد.
2. وجود نقص در هر یک از قسمت های موتور که وظیفه تراکم، جرقه زنی و انفجار و تخلیه را دارند. مثل تنظیم نبودن زمان بندی باز و بسته شدن سوپاپ ها (تایم موتور)، زمان و قدرت جرقه زدن شمع، عدم استفاده از شمع مناسب، نقص کوئل خودرو، نقص کاتالیزور خودرو.
3. نقص در هر یک از قسمت های ماشین که مستقیماً با اطلاعات مصرف سوخت در ارتباط هستند، مثل سنسور اکسیژن، سنسور دمای آب، سنسور فشار هوا و سنسور دور موتور. که تشخیص این نقایص با دستگاه دیاگ مقدور است.
4. انواع نقص در قسمت چرخ های ماشین از قبیل: تنظیم نبودن باد لاستیک ها، فرسوده بودن لاستیک ها، تنظیم نبودن فرمان، درگیر بودن لنت ترمز با دیسک ترمز.
5. به هم خوردن وضعیت آیرودینامیکی خودرو از قبیل: نصب باربند بزرگ، برداشتن سپر جلو، باز بودن دائمی شیشه ها و … .